11 Stress signalen herkennen bij honden
Hoe stress signalen herkennen bij honden?
Belangrijk is om eerst te beginnen bij wat de definitie is van stress.
Om het simpel te houden is het niks anders dan spanning van een bepaalde prikkel of ervaring wat de hond ervaart. Het is een lichamelijke response op wat er op dat moment gebeurt in een bepaalde situatie.
Hoe laten honden stress signalen zien? Over het algemeen zijn de meeste mensen zich niet bewust van de voorafgaande kleine stress signalen en zien ze het meestal pas als de hond eigenlijk al in totale paniek is. Hoe deze dan te herkennen? Ook is er een verschil tussen stress en kalmeringssignaal.
Wat is het verschil tussen een stress signaal en een kalmeringssignaal?
Een hond die een stress signaal afgeeft doet dit omdat hij of zij op dat moment stress ervaart, een hond die een kalmeringssignaal afgeeft doet dit om zichzelf te kalmeren. Dat zie je vaak na een gebeurtenis wat stress heeft veroorzaakt.
Stress signalen kunt u herkennen aan:
Gapen:
Gapen doen honden om stress kwijt te raken oftewel een kalmeringsignaal.
Trillen:
Wanneer een hond gaat trillen heeft hij/zij zoveel spanning in de spieren. Trillen komt ook voor bij honden die bijvoorbeeld iets opwindends zien waar ze naartoe willen.
Geen voer aannemen:
Een hond dat stress ervaart neemt in 9 van de 10 gevallen zeker geen voer aan. Wanneer ze op dit stress level zitten is het vaak geen gezonde situatie.
Pootje heffen:
Dit zie je veel bij onzekere honden in situaties waarbij ze zich niet prettig voelen.
Tongelen:
Het aflikken van de bek. Uiteraard geldt dit niet wanneer er een heerlijke bak met voer voor zijn neus staat en hij zijn bek staat af te likken van genot. Dit signaal wordt heel vaak over het hoofd gezien omdat het zo klein signaal is. Wel een zeer belangrijk signaal om tijdig spanning te ontdekken bij uw hond en hier rekening mee te houden.
Je ziet honden dit ook vaak doen, ze likken voorzichtig hun mond af. Vaak naar boven, kort en snel.
Bij dit onzekere hondje zie je het typische pootje heffen, ook zie je dat hij het stress signaal tongelen vertoont. Hij vind het dus heel erg spannend dat een bal naar hem toe rolt. Door deze oefening te herhalen gaat hij het uiteindelijk ervaren als iets wat eigenlijk helemaal niet zo eng is.
Staart tussen de poten:
Een duidelijk teken van de hond dat hij/zij zich absoluut niet comfortabel voelt. Dit signaal wordt vaak wel gauw opgepikt.
Hijgen:
Geldt natuurlijk niet voor bijvoorbeeld honden die net naast de fiets hebben gerend of als het die dag toevallig heel warm is. Hijgen doen honden ook in een stress situatie, dit komt door de versnelde hartslag .
Kwijlen:
Wanneer een hond gaat kwijlen is de stress al op een zeer hoog niveau.
Uitschudden:
Dit zie je vaak bij honden die net bijvoorbeeld langs iets spannends zijn gelopen. Let er maar eens op! Even de stress van zich afschudden, letterlijk!
Zichzelf likken:
Voor honden werkt zichzelf wassen heel erg kalmerend, het is eigenlijk een manier om zich te ontdoen van stress.
Wegkijken:
Wanneer een hond wegkijkt ervaart hij de situatie als zodanig ongemakkelijk dat hij/zij zelfs niet durf te kijken.
Zijn stress signalen of een hond in stress slecht?
Wanneer een hond constant stress ervaart zonder een moment rust is dit uiteraard slecht voor de gezondheid zowel mentaal als fysiek. Wanneer een hond gaat leren om iets niet eng te vinden zijn stress of kalmeringssignalen juist goed, dit hoort bij het leerproces. Dit moet uiteraard wel op de juiste manier gebeuren. Een hond in totale paniek leert niks, stap voor stap je hond met iets wat eng is confronteren geeft vooruitgang. Hierbij is het toepassen van een beloningssysteem en de juiste timing wel belangrijk.